Ga naar de inhoud
 
 
Vlaggen Bonaire Saba Sint Eustatius
Vlaggen Bonaire Saba Sint Eustatius
 

Bonaire, Saba en Sint Eustatius

Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn drie bestuurlijke openbare lichamen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, ook bekend als de BES-Eilanden. Elk eiland functioneert als een "bijzondere gemeente" van Nederland.

Als je op één van deze eilanden woont word je voor de Europese verkiezingen beschouwd als een kiezer in het binnenland. Je ontvangt automatisch per post een stempas op je thuisadres, waarmee je bij elk aangewezen stembureau je stem mag uitbrengen.

BONAIRE

De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Het eiland wordt geografisch aangeduid als één van de Benedenwindse Eilanden in het Caribisch gebied. Het heeft een oppervlakte van 288 km² en heeft minder dan 18.000 inwoners. Het landschap van het eiland is vulkanisch van aard. Geologische processen hebben ertoe geleid dat het noordwesten gekenmerkt wordt door heuvellandschap, het midden door een terrassenlandschap, en het zuiden door vlak landschap. De meerderheid van de bevolking in Bonaire is katholiek. De officiële taal is Nederlands, maar Papiaments is de volkstaal. Daarnaast beheersen de meeste mensen ook een mate van Engels en Spaans. In tegenstelling tot Aruba, Curaçao en Sint Maarten, hoeven de bewoners van Bonaire zich niet te registeren om te kunnen stemmen tijdens Europese verkiezingen. Door de status van Bonaire, Saba en Sint Eustatius als "bijzondere gemeenten" van Nederland worden de inwoners van deze drie eilanden als kiezer in het binnenland beschouwd.   Bonaire heeft met de andere Caribische delen van het Nederlandse Koninkrijk de status van land en gebied overzee (LGO). Deze status geeft Bonaire een aantal voordelen bij onder andere de export van goederen naar de Europese Unie.

Het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) voorzag Bonaire voor de periode 2007-2013 van €3 miljoen ten behoeve van een vervolgproject voor riolering en waterzuivering.  

SABA

Saba is een eiland van ongeveer 13 km² in het Caribisch gebied. Het eiland bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil naar zee af en de kust is rotsachtig. Op Saba wonen ongeveer 2000 inwoners. De meeste Sabanen wonen in de hoofdstad The Bottom. Ongeveer de helft van de bevolking is blank en is een nakomeling van de eerste Zeeuwse kolonisten of van Schotse en Ierse zeerovers. De andere helft is donker getint en is een nakomeling van Afrikaanse slaven. Daarnaast wonen er op Saba mensen die afkomstig zijn van andere Caribische landen en eilanden. Ondanks het feit dat Nederlandse les verplicht is op het eiland, is Engels de hoofdtaal van de meeste inwoners. De meerderheid van de bevolking op Saba is katholiek.  

Het EOF voorzag Saba voor de periode 2007-2013 van €3 miljoen ten behoeve van infrastructuur voor sociale woningbouw.  

SINT EUSTATIUS  

Sint Eustatius is een klein eiland in het Caribisch gebied ten oosten van de Dominicaanse Republiek. Net als onder andere Saba en Sint Maarten maakt Sint Eustatius onderdeel uit van de Bovenwindse Eilanden. Het eiland heeft een oppervlakte van 21 km². Er wonen zo´n 3600 mensen op het eiland. Het eiland heeft voornamelijk een vulkanisch landschap. Het noorden is heuvelachtig. In het zuiden bevindt zich de Quill, een 600 meter hoge uitgedoofde vulkaan. Tussen het heuvelachtige noorden en de Quill in het zuiden ligt een wat vlakker gebied waar de meeste mensen wonen. Aan de kust van het eiland zijn veel steile kliffen te vinden en ook enkele zand- en kiezelstranden. Het eiland is zeer groen, er groeien met name veel palmbomen, fruitbomen en varens. De hoofdstad van Sint Eustatius is Oranjestad. Nederlands is de officiële taal van het eiland, maar er wordt voornamelijk veel Engels gesproken. Engels is ook de moedertaal van veel van de inwoners. Een klein gedeelte van de bevolking spreekt ook Papiaments. Het grootste gedeelte van de bevolking, zo´n 90%, is rooms-katholiek.  

Het EOF voorzag Sint Eustatius voor de periode 2007-2013 van €2 miljoen voor de ontwikkeling van een containerterminal in de haven.

 

 

 .