Ga naar de inhoud
 
 
 

Folders en lesmateriaal

 

Folders:

Europa in 12 lessen

Wat is het nut van de Europese Unie? Waarom en hoe werd de EU opgericht? Hoe werkt de EU? Wat heeft zij al opgeleverd voor de burger en voor welke nieuwe uitdagingen staat de EU vandaag? De antwoorden op deze en vele andere vragen krijgt u in twaalf eenvoudige lessen van EU-expert Pascal Fontaine.

 

Het Europees Parlement: de stem van de burger in de Europese Unie

In mei 2019 namen Europeanen uit 28 verschillende landen deel aan het grootste democratische evenement in de geschiedenis van ons continent. Meer dan 200 miljoen EU-burgers gingen naar de stembus om de 751 leden van het Europees Parlement te kiezen. Na een jarenlange dalende verkiezingsopkomst keerde het tij: meer dan de helft van alle stemgerechtigde EU-burgers ging stemmen. Door hun stem uit te brengen erkenden zij dat deze verkiezingen ertoe deden en dat de besluiten van het Europees Parlement rechtstreekse gevolgen hebben voor hun dagelijks leven. Het Europees Parlement is de enige Europese instelling die rechtstreeks wordt gekozen. U hebt ons gekozen als vertegenwoordigers en wij moeten er dan ook voor zorgen dat de EU tegemoetkomt aan uw wensen en behoeften. Hiertoe wijzigen en verbeteren wij Uniewetgeving die ons allen aangaat en fungeren wij als forum voor discussies over de belangrijkste problemen waarmee Europa te maken heeft.

 

Het Verdrag van Lissabon, wat heb ik eraan?

De samenwerking tussen de landen in de Europese Unie wordt sinds 60 jaar vastgelegd in verdragen. Daarin staan de "spelregels" die gelden voor de lidstaten, de instellingen van de Europese Unie en de burgers. Deze Verdragen worden van tijd tot tijd vernieuwd omdat de maatschappij en de Europese Unie veranderen. Zo is de EU de laatste jaren gegroeid van 15 naar 28 lidstaten. Om beter te kunnen samenwerken hebben de EU-lidstaten in 2007 het Verdrag van Lissabon ondertekend. Het Verdrag is op 1 december 2009 in werking getreden. Het Verdrag is erop gericht om de Europese Unie beter bestuurbaar en democratischer te maken.
Wat er precies veranderd is met het Verdrag van Lissabon en wat jij eraan hebt, lees je in deze brochure.

 

Troebel water

Een spannend verhaal in stripvorm rond wetgeving in het Europees Parlement op milieugebied

 

Eurofabels

De grootste misverstanden over Europa...

 
 .

Posters:

Europese vlag

Formaat: 70 x 59 cm

 

Kinderen van Europa

Formaat: 60 x 45 cm

 

Video

Je hoort er vaak over, de Europese Unie. In de krant, op de televisie of in gesprekken tussen familie en vrienden. Maar, wat is de Europese Unie eigenlijk? Uit welke onderdelen bestaat zij? En wie doet er binnen de Unie nou eigenlijk wat? Voor een kort, duidelijk antwoord op al deze vragen hebben wij voor jou onderstaand filmpje gemaakt.

 

Lesmateriaal

Een brug slaan tussen Europa en uw leerlingen? Meedoen aan een uniek programma met prachtig lesmateriaal?
Meldt u dan aan op: epdenhaag@ep.europa.eu onder vermelding van alle adresgegevens van uw school en van uzelf. Tevens dient u aan te geven welke functie u op school bekleedt.
Contactpersoon: Anne-Marie Eekhout, 070 - 313 54 00

 

Europese Unie: hoe zit dat?

Deze uitgave is bestemd voor leerlingen in het middelbaar onderwijs die meer willen weten over de Europese Unie.
Het is ontwikkeld in het kader van het European Parliament Ambassador School programma in samenwerking met het programma EU Back to School van Buitenlandse Zaken. Deze uitgave is ook gratis aan te vragen in drukversie via epdenhaag@ep.europa.eu