Behind the Berlin Wall – State Security in the GDR Dictatorship 

Spotlight
07-11-2019 tól/től 19-04-2020-ig

Behind the Berlin Wall – State Security in the GDR Dictatorship

Brüsszel
Parlamentárium

A kiállítás a berlini fal 1989. november 9-i leomlásának 30. évfordulójáról emlékezik meg.

12
99
év
EN, DE, FR, NL

Behind the Berlin Wall – State Security in the GDR Dictatorship

Brüsszel
Parlamentárium
12
99
év
EN, DE, FR, NL

A Parlamentárium – az Európai Parlament látogatóközpontja – Berlin város kulturális és Európa-ügyi osztályával, valamint az EU-hoz rendelt berlini kapcsolattartó irodával együttműködésben ad otthont a StasiMuseum időszaki kiállításának.

"Behind the Berlin Wall  State Security in the GDR Dictatorship" (A berlini fal mögött – Állambiztonság az NDK diktatúrájában) című kiállítás középpontjában az Állambiztonsági Minisztérium (ismertebb nevén a Stasi, Kelet-Németország fő hatalmi eszköze) tevékenysége áll. A kiállítás célja, hogy megemlékezzen a berlini fal 1989. november 9-i leomlásának 30. évfordulójáról.

Az időszaki kiállítás a brüsszeli Parlamentáriumba tett bármely látogatás részeként 2019. november 7-től 2020. április 19-ig tekinthető meg.

The temporary exhibition is in English and German but can be read in Dutch and French:
 

Állambiztonság az NDK diktatúrájában

"Behind the Berlin Wall - State Security in the GDR Dictatorship" (A berlini fal mögött – Állambiztonság az NDK diktatúrájában) című kiállítás a berlini StasiMuseum állandó kiállításának legfontosabb részeit mutatja be. A szovjetek által megszállt háború utáni Németországban kialakult kommunista diktatúra kezdeteitől egészen a berlini fal leomlásáig, illetve a keletnémet békés forradalomig jut el. A kiállítás középpontjában a Keletnémet Kommunista Párt fő hatalmi eszköze, az Állambiztonsági Minisztérium áll, amely 1989-ig

 

az erőszak, a fenyegetés, a jutalmazás és a kiváltságok rendszerén alapuló hatalom központja volt Kelet-Németországban. Az embereket a rendszernek való megfelelésre tanították, és arra, hogy abban lehetőség szerint részt is vegyenek. A Keletnémet Kommunista Párt, amely korlátlanul hozzáférhetett az élet szinte valamennyi területéhez, átfogóan tudta ellenőrizni a lakosságot, és szükség szerint tudta jutalmazni, vagy megrovásban részesíteni az embereket.

Parlamentárium

A Szolidaritás 1980 sétány
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Brüsszel
Belgium

Megközelíthetőség

Az Európai Parlament a Brüsszel-Luxembourg vasútállomásnál található.

Wi-fi

Gyakorlati tudnivalók