Polkrožna dvorana Evropskega parlamenta 

Polkrožna dvorana Evropskega parlamenta

Bruselj
Plenarna dvorana

Glavne pisarne poslancev Evropskega parlamenta so v Bruslju. Ogled polkrožne dvorane je odlična priložnost, da doživite vznemirljivo ozračje v največjem nadnacionalnem parlamentu na svetu in se seznanite z njegovimi pristojnostmi in vlogo.

30-90'
10-100
24

Polkrožna dvorana Evropskega parlamenta

Bruselj
Plenarna dvorana

Dvorana lahko sprejme vse poslance Evropskega parlamenta. Med plenarnimi zasedanji je prizorišče največjih in najpomembnejših razprav Parlamenta; v njej so potekala tudi številna zgodovinsko pomembna glasovanja. Ogled je brezplačen. Skupine morajo ogled rezervirati vnaprej, za posamezne obiskovalce pa rezervacija ni potrebna.

Na koledarju Parlamenta lahko preverite, kdaj so v Bruslju zasedanja – označena so z rdečo, potekajo pa in sicer od srede do četrtka.

Ogledi niso mogoči ob koncu tedna, na dela proste dneve in ob praznikih. V letu 2020: 09.04, 10.04, 13.04, 01.05, 21.05, 22.05, 01.06, 21.07, 02.11 ter od 24.12 do vključno 01.01.2021.

Posamezni obiskovalci

Posamezni obiskovalci si lahko dvorano ogledajo z multimedijskim vodnikom, se udeležijo individualizirane predstavitve ali spremljajo plenarna zasedanja. Ogleda se lahko udeležijo posamezni obiskovalci, družine in skupine do deset oseb. Otroci, mlajši od 14 let, morajo biti v spremstvu odraslega. Pred vhodom za obiskovalce bodite 15 minut pred začetkom ogleda.

Multimedijski vodnik

Polkrožno dvorano si lahko ogledate v lastnem ritmu in pri tem uporabite multimedijski vodnik, ki je na voljo v 24 uradnih jezikih EU. Ogled z multimedijskim vodnikom traja približno 60 minut, ni pa mogoč med plenarnim zasedanjem.

Multimedijski vodnik lahko na svojo napravo prenesete že pred začetkom ogleda. Aplikacijo EP Visit si lahko prenesete iz spletnih trgovin Apple Store in Google Play. deluje pa samo na območju za obiskovalce v polkrožni dvorani.

Odpiralni čas

Od ponedeljka do četrtka petek
9.00–16.00 9.00–12.00
Od ponedeljka do četrtka
9.00–16.00
petek
9.00–12.00
 
 

Predstavitve

Izkoristite možnost individualiziranega ogleda, ko vam bo delo in vlogo Evropskega parlamenta predstavil eden od naših spremljevalcev. Predstavitve nudimo ob ponedeljkih, poleti pa vsak dan (urnik spodaj). Trajajo od 30 do 60 minut, potekajo pa v angleščini in francoščini (predstavitve v drugih jezikih so odvisne od razpoložljivosti).

Urnik predstavitev: Od septembra do junija

ponedeljek
ob 11.00 in 15.00
ponedeljek
ob 11.00 in 15.00
 
 
 
 

Urnik predstavitev: julij in avgust

od ponedeljka do četrtka petek
ob 11.00 in 15.00 ob 11.00
od ponedeljka do četrtka
ob 11.00 in 15.00
petek
ob 11.00
 
 

Spremljajte plenarno zasedanje

Med plenarnim zasedanjem lahko omejeno število posameznih obiskovalcev eno uro spremlja zasedanje. Vstop je odvisen od števila prostih mest. Datume plenarnih zasedanj v Bruslju najdete na koledarju.

Urnik obiskov med plenarnim zasedanjem

Sreda četrtek
15.00–17.30 9.00–12.00
Sreda
15.00–17.30
četrtek
9.00–12.00
 
 

Skupine

Ogledi polkrožne dvorane se lahko organizirajo za skupine desetih do stotih oseb, rezervirati pa jih je treba dva do tri mesece vnaprej. Ogled je možen, če so na voljo ustrezni prostori in spremljevalci.

Ogled za skupine traja eno do dve uri, zajema pa individualizirano predstavitev uslužbenca o vlogi in pristojnostih Evropskega parlamenta, odgovarjanje na vprašanja in obisk galerije v polkrožni dvorani. V vseh 24 jezikih EU so na voljo od ponedeljka do petka. Če je ogled med plenarnim zasedanjem, ga lahko skupine tudi eno uro spremljajo z galerije.

Vodje skupin lahko ogled rezervirajo tako, da izpolnijo spletni obrazec.

 

Kombinirani ogled več objektov

Prosimo, da pri izpolnjevanju obrazca za rezervacijo navedete, ali želite ogled polkrožne dvorane združiti z ogledom Parlamentariuma in/ali Hiše evropske zgodovine. Če nas boste o tem vnaprej obvestili, vam bomo lahko zagotovili nemoten potek obiska.

Umetniška zbirka Evropskega parlamenta

Obiskovalci polkrožne dvorane si lahko ogledajo tudi del umetniške zbirke Evropskega parlamenta.

Zbirko sestavlja 387 del sodobne umetnosti, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije, poudarek pa je na obetavnih mladih umetnikih. Parlament je doslej sprejel več kot 120 podarjenih del in redno razstavlja tudi izposojena dela.

 

Varnost

Za vstop v stavbe Evropskega parlamenta je potreben veljaven osebni dokument (osebna izkaznica ali potni list).

Vse obiskovalce in torbe pred vstopom pregledajo varnostne službe, podobno kot na letališčih. Prepovedani so strelno orožje, eksplozivi ali vnetljive snovi, poprovi razpršilci ter ostri in drugi predmeti, ki jih je mogoče šteti za orožje. V skladu z belgijsko zakonodajo se lahko nekateri prepovedani predmeti predajo policiji.

Fotografiranje in snemanje sta dovoljena v prostorih za obiskovalce, prepovedana pa v prostorih za varnostne preglede in na galeriji polkrožne dvorane med plenarnim zasedanjem.

Dostopnost

Med ogledom bodo naši uslužbenci z veseljem sodelovali s tolmači znakovnega jezika. Za tolmače znakovnega jezika morajo poskrbeti vodje skupin.

Če potrebujete posebno pomoč, vas prosimo, da nas obvestite vnaprej.

Ponudba

V stavbi Paul-Henri Spaak je menza, ki pa je na voljo samo skupinam z rezervacijo.

Plenarna dvorana

stavba Paul-Henri Spaak
Rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruselj
Belgija

Lokacija

Do Evropskega parlamenta pridete z železniške postaje Bruselj-Luxembourg.

Wi-fi

Praktične informacije

Nadaljujte obisk

  

Igra vlog

Bruselj
Parlamentarium
14
18
let
150'
16-32
24

Postaja Evropa

Bruselj
Postaja Evropa
15'
1
24

Hiša evropske zgodovine

Bruselj
Hiša evropske zgodovine
90'
10-150
24

Parlamentarium

Bruselj
Parlamentarium
90'
10
24